Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΚΕΙΜ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Ενοριακό μας Ναό, τόσο την παραμονή, όσο και την ημέρα της Εορτής.Πλήθος πιστών απο την Εξω Αγυιά και την ευρύτερη περιοχή,  συνέρρευσαν στον Οσιο Ιωακείμ, που είχε ευπρεπιστεί και στολιστεί κατάλληλα για την Θεομητορική εορτή.


Στις 7.00 το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου οι μελωδικές καμπάνες του Οσίου σήμαναν χαρμόσυνα την έναρξη του Πανηγυρικού Εσπερινού. Ο σημαιοστολισμός και τα άνθη εδωσαν ενα διαφορετικο τόνο  στη μεγάλη Θεομητορική εορτή το Πάσχα του Καλοκαιριού. Η εικόνα της Κοίμησης στο προσκυνητάρι και στο κέντρο της εκκλησίας στολισμένο με άνθη το κουβούκλιο του Επιταφίου.Πιο πισω οι αρτοι ομορφα τοποθετημενοι για την ωρα της αρτοκλασίας.




Οι Ιεροψάλτες του Ναού μας κ.Αναστάσιος Αρνιακός Κοινωνικός Λειτουργός και Γεώργιος Βαφειάδης Ιατρός, συνεπικουρουμενοι απο τον κ.Μπελαβγένη, αφού απέδωσαν θαυμάσια τα στιχηρά της ημέρας και μετά την είσοδο, την επιλύχνιο ευχαριστία και τα αναγνώσματα, αφού ψάλθηκε ένα στιχηρό της λιτής  έγινε η αρτοκλασία. Μετα τα αποστιχα ακολουθησε η ομιλία του π.Ιωάννη και  η περιφορά εντός του Ναού του “σώματος” της Παναγίας.
Η ιερή εικόνα τοποθετήθηκε στο κουβούκλιο του Επιταφίου και εψάλη το “Απόστολοι εκ περάτων”.Ακολουθησαν οι τρεις στάσεις των εγκωμίων στην Κοίμηση της Θεοτόκου .Ενεργα συμμετειχε ο λαος στην συμψαλμωδηση των Εγκωμίων.




Εν συνεχεία ξεκίνησε η ιερή πομπή με επικεφαλής τους Σαμαρείτες.Ακολουθούσαν τα εξαπτέρυγα,η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι ιεροψάλτες ο  ιερεύς,ο Επιτάφιος της Παναγίας,και ο πιστός λαός . Συγκινητική και η παρουσία των “μυροφόρων” κοριτσιών που έραναν τον Επιτάφιο με άνθη.Ακολούθησε το πέρας της ακολουθίας με το απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  και την  απόλυση, ο Εθνικός Υμνος  και οι ευχές του εφημερίου προς όλους.




Την άλλη ημέρα το πρωί οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας τον Όρθρο της εορτής και στη συνέχεια την Θεία Λειτουργία.Κατάμεστος ο Ναός του Οσίου Ιωακείμ από πιστούς όλων των ηλικιών που παρακολούθησαν τα ιερά δρώμενα με ευλάβεια ενώ  ολοι σχεδόν προσήλθαν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο π.Ιωάννης  ευχαριστησε τον ευσεβή λαό του Θεού για την συγκλονιστική συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου και  ευχήθηκε καταλλήλως. Τέλος ευχαριστησε για μια ακόμη φορα τον επιχειρηματία κ.Αλέξιο Μακρή για την προσφορα του σε ανθη και στον καλλιτεχνικο στολισμό του Επιταφίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: