Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΤΣΙΝΙΑ


Χαριτι Θεού μια παρέα από την Πάτρα και το Αίγιο βρεθήκαμε για λίγο στο πανέμορφο αυτό μέρος και γυρίσαμε αθελα μας μερικούς αιώνες πίσω στο χρόνο, αφου τόσο το κτηριακο συγκρότημα οσο και η φύση παραμένουν αθικτα από τον ανθρώπινο παραγοντα.



Η πλούσια βλάστηση, οι δασωμένες πλαγιές του Kozjak, το επιβλητικό κτηριακο συγκρότημα με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική του, οι ασκητικές φιγούρες των μοναχών και η απόλυτη ησυχία, κόβουν την ανάσα στον επισκέπτη και τον προιδεάζουν για τον υπόλοιπο μοναστηριακό θησαυρό που κρύβεται στο εδαφος της Σερβίας.






Κατά την σύντομη παραμονή μας στο Αγιο Πρόχορο συναντήσαμε και το Επίσκοπο των Βρανίων Παχώμιο, ελληνομαθή και φιλέλληνα. Μας υποδέχθηκε με πολλή αγάπη και καλωσύνη και μας φίλεψε την σερβική rakija και αλλα δώρα.Η συζήτηση μας ηταν χαλαρή.
Αναφερθήκαμε οπωσδήποτε και στα πρόσφατα γεγονότα που ταλανίζουν την Σερβική Εκκλησία.Ηταν ηπιος και «μίκραινε» τα γεγονότα, τα θεωρούσε σαν μικρά επεισόδια, παιδιάστικα πράγματα δηλαδή, που θα περάσουν…
Μας συνέστησε να περάσουμε οπωσδήποτε από την πόλη των Βρανίων και να επισκεφθούμε την κατοικία του π.Ιουστίνου Πόποβιτς που σήμερα εχει ανακαινισθεί και λειτουργεί ως μουσείο.
Ανταλλάξαμε διευθύνσεις και πολλές ευχές….



Το καταπληκτικο αυτό μοναστήρι βρίσκεται στις δασωμένες πλαγιές του Kozjak, στην αριστερή όχθη του ποταμού Pcinja, κοντά στο χωριό Klenike, 30 μίλια νότια της πόλης Vranje. Σύμφωνα με τη παράδοση, χτίστηκε το 11ο αιώνα, από  τον βυζαντινό Αυτοκράτορα τον Ρωμανό Διογένη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Πρόχορο, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα γίνει αυτοκράτορας.
Ο αρχικός ναός, που χτίστηκε πάνω από τον τάφο αυτού αγίου και ιεραπόστολου, αποκαταστάθηκε πολλές φορές. Η πιο εκτεταμένη ανακαίνιση εγινε από τον Βασιλιά Μιλούτιν, ο οποίος το 1319 και το 1317 προσέλαβε τους θεσσαλονικείς ζωγράφους Μιχαήλ και Ευτύχιο για να αγιογραφήσουν τον Ναό.
Μετά τη μαχη του Κοσσυφοπεδίου το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους, και το 1489 το  αποκατέστησε ο Μαρίνος από το Κράτοβο. Στη συνέχεια, ζωγράφισε τοιχογραφίες που είναι από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες της εποχής του. 
Η σημερινή μνημειώδης Εκκλησία χτίστηκε το 1898 και  περιλαμβάνει  παλαιότερα κτίσματα. Στην περιοχή της Αγίας Τραπέζης ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πρόχορου του Πτσίνια(από οπου ρέει ευώδες μύρο)  και το  οστεοφυλάκιο της Μονής.



Στο εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχούν  δύο κοιτώνες, μεταξύ των οποίων ο αποκαλούμενος "Vranjski konak" μυθικών διαστάσεων, που είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του είδους του στη Σερβία. Χτίστηκε μεταξύ του 1854 και το 1862, χάρη σε ένα έμπορο από την πόλη  Vranje τον Hadji-Mihail Pogačarević.
Σήμερα το Μοναστήρι διακρίνεται ως τηλαυγής φάρος της Ορθοδοξίας και πολιτιστικο κέντρο της περιοχής, αφού σ’ αυτό διοργανώνονται θεολογικά συνέδρια, εκθέσεις εικονογραφίας και θρησκευτικός τουρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: