Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΕ Η ΕΞΩ ΑΓΥΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΝΟΤΕΝΩΝ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, για πρώτη φορά στην Πάτρα, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωακείμ του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Νοτενών, στην νεοσύστατη Ενορία του Οσίου Ιωακείμ στην Εξω Αγυιά Πατρών.












Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 2 Ιουλίου, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία κατά τον οποίο προέστη ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτης π.Συμεών Χατζής, οστις και εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Συμμετείχαν οι Προιστάμενοι των ομόρων ενοριών του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου Κωνσταντίνου π.Νικόλαος Μήλας και π.Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος, ο π.Παναγιώτης Θωμάς από την Αγία Μαρίνα και ο π.Ιωάννης Μπαρούσης από το «Αξιον Εστί». Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνος του Οσίου ανα την ενορία με την συμμετοχή της Μπάντας της Δημοτικής Μουσικής, των «Σαμαρειτών» και πλήθους κόσμου. 



Την Κυριώνυμον ημέρα - Κυριακή 3 Ιουλίου -  τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου ο οποίος  και κήρυξε τον Θείον Λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη στν θαυμαστ βιοτ κα πολιτεία του Αγίου Ιωακείμ, ο οποίος καταγόμενος απ τ χωρι Σκιαδά Αχαίας, οπου γεννήθηκε περ τ τέλη του 17ου αιώνος, αφιερώθηκε στ Θε κα ασκήτευσε κατ αρχς στ Μον της Παναγίας της Δίβρης Ηλείας κα υστερα στν παρ τ χωρίον Σκιαδά, Ιερ Μον της Παναγίας των Νοτενών οπου εργάσθηκε μ ζήλον θαυμαστν διά τν ενθεον πολιτεία, ως Ηγούμενος της Μονής κα μετ ταύτα ως ασκητς αυστηρς, σ σπήλαιο ανωθεν της Μονής. Στ Μοναστήρι φυλάσσονται ως θησαυρς ατίμητος, η χερ το Οσίου κα αλλα τμήματα απ τ χαριτόβρυτα Λείψανά του….
Σεβασμιώτατος, πήνεσε τν προσπάθεια του π. ωάννη και των συνεργατών του καθώς και των κατοίκων της εγγύς και ευρυτέρας περιοχής, στο εργο της ανέγερσης του Νέου Ιερού Ναού.
Ιδιαιτέρως συνέστησε στ Εκκλησίασμα ν δίδουν στ παιδιά τους κα τ ονομα το Οσίου Ιωακείμ, ωστε κα πρότυπον ν εχουν τν Αγιο στν ζωή τους κα προστάτη τους κα πρέσβυν πρός τόν Θεόν ακοίμητο.






Οι φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας της Ερανικής Επιτροπής και του Συλλόγου «Φίλων του Αγίου Ιωακείμ», για την ανέγερση του Νέου Ενοριακού Ναού. Στις προσπάθειες αυτές περιλαμβάνονται:
-       -Εξασφάλιση του οικοπεδικού χώρου
-       -Εκπόνηση σχεδίων
-      - Διώροφος οικοδομικός σκελετός 640 τ.μ.
-       -Ολοκλήρωση του ισογείου χώρου
-       -Τοποθέτηση εκκλησιαστικών ειδών, εικόνων, τέμπλου, καμπαναριού
-       -Αρχονταρίκι
Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου








Η λειτουργία του ισογείου ως Ναού, ηταν μια επιβεβλημένη λύση ανάγκης, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η οικονομική κρίση και κατέστη ανεδαφική κάθε σκέψη περι λειτουργίας του ανω ορόφου. Όμως η προσεγμένη κατασκευή, οι καλαίσθητες τοξοτές μοναστηριακές σιδερένιες πόρτες και παράθυρα, τα παραδοσιακά ξύλινα παράθυρα, το αρχοντικό πλακόστρωτο, τα παραδοσιακά ξυλόγλυπτα επιπλα, τα μπρούτζινα εκκλησιαστικά ειδη, το διακριτικό τέμπλο και οι βυζαντινές εικόνες, σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ιερών ακολουθιών, ελκουν το ενδιαφέρον του ευσεβούς λαού της περιοχής, και καθιστούν τον Ιερό Ναό μας πνευματικό  πόλο ελξης στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: