Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά

Με τη φωταγώγηση του υψηλότερου φυσικού δέντρου της Πλατείας Συντάγματος ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
    Η επιλογή της φωταγώγησης του υψηλότερου φυσικού δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις συνδυάζει το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και οικολογικής συνείδησης, με το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που είναι περισσότερη αισιοδοξία, συμπαράσταση, ευαισθησία και πολύ αγάπη, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα.
    Οι περισσότερες εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά, αφού η γιορτή των Χριστουγέννων θεωρείται η κατ' εξοχήν «παιδική γιορτή».
    Τη Δευτέρα άνοιξε τις πύλες του για άλλη μία χρονιά και ο Εθνικός Κήπος και εκεί φιλοξενούνται όλες οι αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, που με σύμμαχό τους το "χριστουγεννιάτικο πνεύμα", έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ταξιδέψουν στη "Χριστουγεννιάτικη Φαντασία". 
    Ο Εθνικός Κήπος θυμίζει παραμυθένιο σκηνικό από μικρά ξύλινα σπιτάκια και φυσικά το σπίτι του Αγιου Βασίλη, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές διαδραστικές δράσεις. Ξωτικά και αερικά τα περιμένουν για να τα οδηγήσουν σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι ανακάλυψης.
    Ακόμη, στην "Πράσινη Φαντασία" τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια να εκπαιδευτούν για την αντιμετώπισή τους. Στο "Εργαστήρι Φαντασίας", έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικα καπέλα, ενώ στα "Παραμύθια των Χριστουγέννων" παιδαγωγός αφηγείται χριστουγεννιάτικες ιστορίες από όλο τον κόσμο. 
    Τέλος, τα παιδιά μπορούν να γράφουν τις ευχές τους σε χρωματιστά στολίδια και να τα κρεμάνε σε αληθινά δεντράκια εξωτερικά του χώρου "Φανταστικές Ευχές". Ο Εθνικός Κήπος θα λειτουργεί έως τις 6 Ιανουαρίου 2011, (ώρες 10.00 έως 17.00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
    Μια "Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη" περιμένει, όμως, και τους λιλιπούτειους φίλους μας στον περιβάλλοντα χώρο της "Τεχνόπολης" του Δήμου Αθηναίων μέχρι τις 6 Ιανουαρίου (9.00-21.00). 

    Παγοδρόμιο, πάρκο με φουσκωτά παιχνίδια, καρουζέλ, στρουμφοχωριό, τρενάκι, κινηματογράφος με παιδικές ταινίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, παραστάσεις με αγαπημένους ήρωες όπως η Χιονάτη με ζωγραφική προσώπου (face painting) αλλά και ο 'Αγιος Βασίλης που θα υποδέχεται τα παιδιά στη Χιονισμένη Στρουμφόπολη, είναι μόνο λίγες από τις εκπλήξεις που περιμένουν τους επισκέπτες στην "Τεχνόπολη".
    Στον προαύλιο χώρο του θεάτρου Badminton, το πρώτο σκεπαστό χριστουγεννιάτικο χωριό, "Christmas Fairytale" έχει ανοίξει τις πόρτες και περιµένει µικρά και µεγάλα παιδιά έως τις 9 Ιανουαρίου να επισκεφθούν το χωριό του Αϊ-Βασίλη, το παλάτι της Χιονάτης και των επτά νάνων, να δουν από κοντά τον Πινόκιο και το εργαστήρι του Τζεπέτο, να κάνουν καρουζέλ, αλλά και να φορέσουν τα παγοπέδιλα και να πατινάρουν στο γιορτινό παγοδρόµιο. 
    Το χριστουγεννιάτικο χωριό "Christmas Fairytale" θα είναι ανοιχτό καθηµερινές από τις 15:00 έως τις 23:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10:00 έως τις 23:00.
    Επιπλέον, στο Θέατρο Badminton, ο Scooby-Doo, ο Shaggy, η Velma, η Δάφνη και ο Fred υποδέχονται από τη Δευτέρα (20/12) τους µικρούς θεατές σε µια απίστευτη περιπέτεια που συνδυάζει δράση και γέλιο. Ο αγαπηµένος σκύλος και η παρέα του επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα με τον "Scooby - Doo και το φάντασµα του πειρατή", παράσταση που θα διαρκέσει έως και τις 2 Ιανουαρίου.

    Με δύο εορταστικές ψηφιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, "Το 'Αστρο των Χριστουγέννων" και "Το Tρένο της Φαντασίας", υποδέχεται το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  
    "Το 'Αστρο των Χριστουγέννων" αποτελεί μία επίκαιρη παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μια εικόνα σε μια αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα, γεμίζοντας το χώρο με έναν "αέρα" παιδικής αθωότητας.

    Η παράσταση "Το Τρένο της Φαντασίας" απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν.



    Πρόκειται για μια πρωτότυπη ψηφιακή παράσταση από την Ιαπωνία, όπου μέσα από εντυπωσιακές εικόνες ζωντανεύει το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. H πλανηταριακή παράσταση μας δίνει έτσι, την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Yutaka Kagaya.
    Με οδηγό λοιπόν τη φαντασία και την ανέμελη παιδική διάθεση "Το Τρένο της Φαντασίας" μας δίνει το "εισιτήριο" που θα μας οδηγήσει σε ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο να ταξιδέψει κάθε παιδί στον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 9 Ιανουαρίου (Ιδρυµα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

    Αυτά τα Χριστούγεννα στο ετήσιο συμβούλιό τους, οι καλικάντζαροι αποφάσισαν να γίνουν τα πιο αγαπημένα πλάσματα μικρών και μεγάλων. Έτσι, θα µοιράσουν αυτοί τα δώρα και θα απαγάγουν τον Αϊ-Βασίλη µε αφορµή την παράσταση "Περίεργα Χριστούγεννα", για παιδιά από 4 έως 12 ετών, που παρουσιάζεται στον "Ελληνικό Κόσµο" (Πειραιώς 254, Ταύρος), σε συνεργασία µε το θίασο "Αθηναϊκές Μαριονέτες". Οι παραστάσεις θα δοθούν 27 έως 30 Δεκεµβρίου και 3 έως 5 Ιανουαρίου (11.00 π.μ,). 
    Τις ίδιες µέρες στις 12:30 η παράσταση "Χριστούγεννα γιορτινά… µε σύµβολα µοναδικά" υπόσχεται σε παιδιά έως 12 ετών να αποκαλύψει πώς µπορεί µια κρεµµύδα να φέρει γούρι τη νέα χρονιά, πώς γίνεται µια κάλτσα να γεµίσει δώρα και γλυκά και πώς βρίσκει ο Αϊ-Βασίλης τον δρόµο του.

    Ο Λάκης Λαζόπουλος και η πολιτιστική ιστοσελίδα του, το www.tospirto.net έδωσαν το σύνθημα και 18 δημοφιλείς πρωταγωνιστές διάβασαν παραμύθια για τα παιδιά που εξακολουθούν να πιστεύουν στα θαύματα και στα happy end.
    Οι "Αναγνώσεις παραμυθιών", έχουν "ανέβει" στην ιστοσελίδα του "Σπίρτου" από τη Δευτέρα (20/12) και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παραμύθια από τους αγαπημένους τους ηθοποιούς έως τις 6 Ιανουαρίου 2011, όλο το διάστημα δηλαδή που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους. Κάθε ημέρα ένας ηθοποιός διαβάζει ένα αγαπημένο παραμύθι για τους μικρούς φίλους του Διαδικτύου.
    Παραμύθια διάβασαν οι: Παναγιώτα Βλαντή, Μαρία Γεωργιάδου, Ναταλία Δραγούμη, Γιώργος Καραμίχος, Σμαράγδα Καρύδη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Θάλεια Ματίκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Φαίη Ξυλά, Ιωάννα Παπά, Χρύσα Παπά, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, 'Ακης Σακελλαρίου και ο Παύλος Χαϊκάλης.

    Δύο χριστουγεννιάτικες παραστάσεις από το θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα, "Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη" και "Το ρεβεγιόν του Καραγκιόζη" παρουσιάζονται τις ημέρες των εορτών στο φιλόξενο θεατράκι "Φιγούρες και Κούκλες" στην Πλάκα (Τριπόδων 30). 

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η μπάντα παιανίζει, τα κολλητήρια βάζουν τα σκουφιά τους, παίρνουν τα τρίγωνά τους και τρέχουν να πουν τα κάλαντα. Ο Καραγκιόζης στολίζει το χριστουγεννιάτικο κλαδί του και ζητά από τον Αϊ-Βασίλη να κάνει μια "κουραμπιεδοκαταιγίδα" να χορτάσει την πείνα του! Κάποιος επηρεασμένος από το πνεύμα των Χριστουγέννων θα προσπαθήσει να κάνει τον αγαπημένο μας ήρωα πλούσιο. Αν θα τα καταφέρει τελικά, θα έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν οι μικροί θεατές την εποµένη των Χριστουγέννων στις 11.30 στο θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα. 

    Στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα "ανεβαίνει" την Κυριακή 2 Ιανουαρίου το "Ρεβεγιόν του Καραγκιόζη".
    Τέλος, οι λάτρεις του πατινάζ θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τις φιγούρες τους στην Πλατεία Κοτζιά, όπου λειτουργεί δωρεάν παγοδρόμιο για μικρούς και μεγάλους.
Πηγή: Express.gr        23/12/10

1 σχόλιο:

Βασίλης είπε...

Όλα αυτά τα φαντασμαγορικά happening μήπως προσφέρουν στα παιδιά μια όχι και τόσο πραγματική εικόνα για την ζωή; Με ενδιαφέρει περισσότερο μια προσέγγιση των χριστουγέννων που θα μπορούσε να προσφέρει στα παιδιά ένα ρεαλιστικό νόημα και ελπίδα για τα πραγματικά προβλήματα της ζωής (όπως η αβεβαιότητα του κοινωνικού και εργασιακού μέλλοντος, η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων και ακόμα - ίσως το ποιο σοβαρό - το πρόβλημα του θανάτου), σαν αυτή που επιχείρησε ο π. Μωησής στο προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύσατε.