Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Μητροπολίτης Πατρών για Ομογένεια: «Είστε η ίδια η ψυχή μας»

Το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής πλέκει με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, εκ των επιφανέστερων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα.
Ηταν παρών στην 40ή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ατλάντας προσκεκλημένος του επιχώριου ιεράρχη της Ατλάντα Αλέξιου, ο οποίος κατάγεται από την πόλη των Πατρών.Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ο οποίος όλες αυτές τις μέρες μιλούσε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση μόνο με την παρουσία και τη σιωπή του, μιλώντας στον «Ε.Κ.» για την Ομογένεια είπε πως «σας αγαπούμε μέσα από την ψυχή μας, πιστεύουμε ότι είστε η ίδια η ψυχή μας και η ίδια η καρδιά μας».
Τόνισε πως «θεωρούμε ότι μέσα από την δική σας παρουσία εδώ μέσα στη μεγάλη αυτή χώρα έχει μεγαλώσει η Ελλάδα και κάθε φορά που είτε εσείς έρχεστε στην Ελλάδα, είτε εμείς ερχόμαστε εδώ αισθανόμαστε αυτόν τον ωραίο πνευματικό σύνδεσμο μέσα από την Λειτουργική ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, μέσα από την Ελληνική κουλτούρα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, ο οποίος θέλω να πιστεύω ότι διατηρείται στη χώρα αυτή μέσα από τα ήθη, μέσα από τα έθιμα, μέσα από τους ελληνικούς χορούς, μέσα από τα παιδιά μας τα οποία μαθαίνουν τον Ελληνικό τρόπο ζωής όσο είναι δυνατόν σ’ αυτή τη χώρα».
Ηταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Αμερική, και η πρώτη του φορά ως Μητροπολίτης. Εξήγησε πως «είχα έλθει όταν ήμουν Αρχιμανδρίτης στο Σικάγο όπου υπάρχει εκεί πάρα πολύ Αρκαδικό στοιχείο και ήμουν προσκεκλημένος σε κάποιες εορταστές που είχαν οι Αρκάδες το 1989 και το 1991, επίσης είχα έλθει το 1992 και σε κάποιες εκδηλώσεις που έκανε η Παναρκαδική Ομοσπονδία το Λος Αντζελες».
Συμπλήρωσε «ευχαριστώ το Θεό που οικονόμησε έτσι τα πράγματα ώστε να ευρίσκομαι ανάμεσα σας την 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής» και πρόσθεσε «ευχαριστώ τον Αγιο Αμερικής για την πολλή του αγάπη, τον Αγιο Ατλάντας για την αγάπη του και την ευγενή πρόσκλησή του να έλθω στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση να γνωρίσω τους αγίους αρχιερείς, τους ιερείς και όλους εσάς που εργάζεστε εδώ για την δόξα του Θεού και την εύκλεια της Εκκλησίας κάτω υπό την σκέπη και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου».
Στην ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις του από την Κληρικολαϊκή, είπε, πως «πιστεύω ότι ζω μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εμείς στην Ελλάδα κινούμεθα σε διαφορετικούς ρυθμούς» και συμπλήρωσε «εδώ στην Αμερική οι ανάγκες είναι διαφορετικές κι αυτή η Κληρικολαϊκή Συνέλευση μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω και τον τρόπο εργασίας, το πόσο αγωνίζεται ο Αρχιεπίσκοπος, οι άγιοι αρχιερείς και ο ιερός κλήρος να διατηρήσουν την Ορθοδοξία, την Πίστη μας, την Ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας, αλλά και τον αγώνα που κάνουν για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της στάσεως και του τρόπου ζωής έναντι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας»….
Σχετικά με το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα, τόνισε πως «υπάρχουν οπωσδήποτε δυσκολίες, γνωρίζετε την οικονομική κρίση η οποία όπως έχω πει σε κηρύγματά μου και ομιλίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα μίας γενικότερης πνευματικής κρίσης η οποία υφίστατο από πολλών ετών» και συμπλήρωσε πως «κάθε φορά που ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό είτε μέσα από την αποστασιοποίηση του από την πνευματική ζωή, είτε γενικότερα καταλήγουμε σε αποτελέσματα τα οποία είναι επώδυνα όπως είναι εκείνα τα οποία βιώνουμε πλέον στην Ελλάδα, κι όπως εσείς γνωρίζετε διότι έχετε Θεολογική παιδεία, δίχως Θεός όλα επιτρέπονται.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: