Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Αθανάσιος Γιέβτιτς, Επίσκοπος , Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Κοσσόβου και Μετοχίων, Πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου.

Το ονομα του Αθανασίου Γιέβτιτς είναι γνωστό από ετών  σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Ο Επίσκοπος Dr. Αθανάσιος Γιέβτιτς γεννήθηκε από ορθόδοξους γονείς, σερβικής καταγωγής, τον Μίλαν Γιέβτιτς και την Σάβκα, το γένος Μπρίσιτς, γεωργοί, στο χωριό Brdarica, μεταξύ Σάμπατς και Βαλιέβου (Δυτική Σερβία), τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1937(8 Ιανουαρίου του 1938 με το παλαιό).
Η Βασική εκπαίδευση
Το Δημοτικό Σχολείο τελείωσε στο Draginje. To 1949 ξεκίνησε το Γυμνάσιο στο Σάμπατς και συνέχισε μέχρι το 1953 τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Debrc.Κατόπιν εφοίτησε στην Ιερατική Σχολή της Ρακόβιτσας από την οποία μεταπήδησε σ’αυτήν του Βελιγραδίου από την οποία  και απεφοίτησε το ετος 1958.
Πανεπιστήμιο-Στρατιωτική θητεία-Μοναχισμός
Ακολούθως ενεγράφη στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, αλλά τον Νοέμβριο του ιδίου ετους (1958) εκλήθη να υπηρετήσει για δυο χρόνια την στρατιωτική του θητεία στην Podgorica(εκπαίδευση) και το Κόσσοβο.
Μετα το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στις 3 Δεκεμβρίου του 1960, εκάρη Μοναχός στο Μοναστήρι Pustinja κοντά στο Βάλιεβο, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμπατς-Βαλιέβου Ιωάννη. 
Κατόπιν ως Μοναχός της Μοναστικής Αδελφότητος Tronosa περάτωσε τις Πανεπιστημιακές του   σπουδές στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το ετος 1963 με το γενικό βαθμό 8,88(Λίαν καλώς).
Ιεροδιάκονος - Ιερομόναχος
Κατά την περίοδο των σπουδών του και συγκεκριμένα την ημέρα των  Θεοφανείων του ετους 1961 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμπατς-Βαλιέβου Ιωάννη, ενώ στον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης χειροτονήθηκε  το ετος 1963 ανήμερα της Παναγίας.
Στην Αθήνα
Μετα το τέλος των Πανεπιστημιακών του σπουδών υπέβαλλε αίτηση στην Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να μεταβεί στην Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές. Ετσι τον Φεβρουάριο του ετους 1964 αποστέλλεται από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Γερμανό στην Χάλκη στην Κωνσταντινούπολη, οπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου ετους. Λόγω όμως των  εκεί πολιτικών προβλημάτων, το καλοκαίρι πέρασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Αγιον Ορος. Από εκεί το φθινόπωρο βρέθηκε στην Αθήνα, οπου και ξεκίνησε την Διδακτορική του Διατριβή στην Θεολογική Σχολή Αθηνών,  υπο την καθοδήγηση του Καθηγητή της Δογματικής και Ακαδημαικού κ.Ιωάννη Καρμίρη. Το Θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής ηταν: «Η Εκκλησιολογία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Αγιο  Ιωάννη τον Χρυσόστομο». Την Διατριβή του υπεραπίστηκε με τον βαθμό «αριστα» στις 2 Ιουνίου του 1967 στην ιδια ως ανω Σχολή. Στην Αθήνα παρέμεινε ακόμη ένα ετος μελετώντας τα εργα των Αγίων Πατέρων και σπουδάζοντας το ελληνορθόδοξο ηθος.
Κατά την διάρκεια της τετραετούς παραμονής του στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Ρωσική Εκκλησία των Αθηνών, ενώ διέμενε κάποιο διάστημα στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας και εν συνεχεία σε μισθωμένη κατοικία. Καθ’ ολο το διάστημα  της παραμονής του στην Ελλάδα ηταν σε συνεχή επικοινωνία με τον  Επίσκοπο του Ιωάννη και τον πνευματικό πατέρα Ιουστίνο Πόποβιτς.(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: