Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πιέσεις Ιερώνυμου για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Αντισυνταγματική και ανήθικη θεωρεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της Εκκλησίας με συντελεστή 20%. Με συνέντευξή του στη «Real News» αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ζητά λογιστικό προσδιορισμό του φόρου, μέσω βιβλίων εσόδων - εξόδων. Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ενεργοποίηση της συμφωνία για διάλογο σεχτικά με τη φορολόγηση της Εκκλησίας, μέσω επιτροπών. "Κάθε υπουργός βγαίνει και λέει τις απόψεις του. Θα ήθελα να του πω πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε", αναφέρει.
Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική, ότι η Εκκλησία δεν συνεισφέρει στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, αλλά αρκείται στην ανάγνωση εγκυκλίου, τους καλεί να "έρθουν να δουν τι γίνεται". Όπως λέει, "ας ξεκινήσει κι άλλος φορέας να δίνει στην Αθήνα 7.000 μερίδες φαγητό σε άπορους ανθρώπους, να τους ντύνει, να τους φροντίζει, κι ας μας κατηγορήσουν τότε".
Ο κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι αποτελεί παραμύθι ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι τεράστια ("μιλούν για 840 χιλ. οικόπεδα και ψάνω να βρω ένα για γηροκομείο και δεν μπορώ", λέει). Παράλληλα, αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του ζητήματος του προσδιορισμού της, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία αποτελείται από περίπου δέκα χιλιάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου -ναούς, μοναστήρια, κ.λπ.- το καθένα με τα δικά του βιβλία και τη δική του διαχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: