Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Αθανασίου Γιέβτιτς(Μέρος Β)



Μετάφραση απο τα Σερβικά: π.Ιωάννης Νικόπουλος
Συγχρόνως καλούμε ολους τους ανθρώπους της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης που δεν είναι ενημερωμένοι να μην επηρεάζονται από τις πλάνες μεμονωμένων η μικρών και μεγάλων ομάδων, οι οποίες με κακοήθεια παραπληροφορούν σχετικά με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας και συκοφαντούν την Ιερά Σύνοδο και την Σύνοδο της Ιεραρχίας και ετσι εναντιώνονται απ’ ευθείας στην υπεύθυνη πνευματική αρχή της Εκκλησίας μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σχίσμα στην ταλαιπωρημένη αγιοσσαβική και αγιολαζαρική Μητρόπολη και ευρύτερα στην Εκκλησία.
Μερικοί από αυτούς τους ψευδοζηλωτές, καθοδηγούμενοι από τον μνημονευθέντα Βιλόβσκι και αλλους των οποίων θίγονται τα εγκληματογόνα συμφέροντα και οι ενέργειές τους υπόκεινται σε κανονικές και δικαστικές κυρώσεις, η ακόμη παρακινούμενοι από τον Ηγούμενο της Crna Reca Νικόλαο και των ακολούθων του, ησαν χθές εμπροσθεν του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι για να ασκήσουν πίεση και να παρενοχλήσουν τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου.
Σ’ αυτό αντέδρασε η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης και παρεκάλεσε τον Επίσκοπο Αρτέμιο όπως διαλύσει αυτούς τους ταραχοποιούς και ανατροπείς της τάξεως εν τη Εκκλησία, διαφορετικά θα επιβαρύνει τη θέση του . Αυτός αυτό και εκανε εμπροσθεν του Πατριαρχείου.


Αυτό και εμείς σήμερα προσωπικά παρουσιάσαμε στον Σεβασμιώτατο αδελφό Αρτέμιο και του ζητήσαμε να απομακρύνει από την Γρατσάνιτσα μια μικρή ομάδα μοναχών από την Crna Reca και τους Αγ.Αρχαγγέλους, διαφορετικά θα ζητήσουμε νέα μεσολάβηση της Ιεράς Συνόδου και του Πατριάρχη, γεγονός που θα επιβαρύνει τη θέση του.
Εάν οι πλανεμένοι, ειτε πιστοί ειτε μοναχοί, αληθινά επιθυμούν να βοηθήσουν τον αδελφό μας και συλλειτουργό Επίσκοπο Αρτέμιο, αυτό ας το κάνουν με νηστεία, ταπεινοφροσύνη, προσευχή και υπακοή στην Αυτού Μακαριότητα στον Πατριάρχη Σερβίας και στην Ιερά Σύνοδο και στην Σύνοδο της Ιεραρχίας, και δι’ αυτού στην Εκκλησία του Χριστού.
Ιδιαιτέρως οι μοναχοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εκκλησία μας είναι συνοδική και ότι ειναι δια του Αγίου Πνεύματος συνοδικο-ιεραρχικώς συγκροτημένη και καθοδηγούμενη και ως εκ τούτου ολοι εμείς υποκείμεθα στην κανονική ταξη και στις κανονικές κυρώσεις- εάν είμαστε Εκκλησία Ορθόδοξη.
Χαιρετώντας τους αδελφούς Ιερείς και πιστούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές αυτής της αρχαίας και αγίας θεοσώστου Μητροπόλεως του μαρτυρικού Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων, από την Πρίζρεν μεχρι την Ράσκα, προσευχητικά σε ολους ευχόμαστε καλή αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία μας εισάγει στο σταυροαναστάσιμο Πάσχα του Κυρίου και το δικό μας.
Με προσευχητική διάθεση και ευλογία, ησυχα, εν προσευχή, μετανοία και επ’ελπίδι Αναστάσεως να διαγουμε τις ημέρες της πασχαλινής νηστείας και με καθαρή καρδιά και καθαρή συνείδηση να προσκυνήσουμε τα Πάθη και την ανάσταση του Χριστού,-δια των Θεανθρωπίνων Μυστηρίων-Γεγονότων της σωτηρίας μας,-δια της αλληλοσυγχωρήσεως και αδελφικής αγάπης, συμμετέχοντας αυτές τις ημέρες οσο το δυνατόν συχνότερα στις ιερές ακολουθίες, ιδιαιτέρως στην Θεία Λειτουργία, και κοινωνώντας επίσης οσο το δυνατόν συχνότερα των θείων και ζωοποιών Μυστηρίων του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, του Εσταυρωθέντος και Αναστάντος υπερ ημων και της ημετέρας σωτηρίας.


Επίσης εξαγγέλουμε ότι με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος θα επισκεφθούμε τις ενορίες και τα μοναστήρια και θα λειτουργήσουμε σε ολες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων της Ρασκοπριζρένης, συμπεριλαμβανομένων και των κατεστραμμένων και ανακαινισμένων ιερών μνημείων.
Ετσι συν Θεώ, το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων θα λειτουργήσουμε στην γκρεμισμένη αλλά επισκευασμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Πρίστινα, και την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην βασιλική Πρίζρεν, την αρχαία εδρα αυτής της παλαιοχριστιανικής Μητροπόλεως. Κυριακή προ της εναρξεως της ιεράς νηστείας του Πάσχα του σωτήριου ετους 2010 .
Ο Τοποτηρητής
της Ιεράς Μητροπόλεως
Ρασκοπριζρένης-Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων

Αθανάσιος



Δεν υπάρχουν σχόλια: