Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Απομακρύνθηκε προσωρινά ο Ρασκοπριζρένης Αρτέμιος Ραντοσάβλιεβιτς


Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απήλλαξε προσωρινά των καθηκόντων του τον Επίσκοπο Ρασκοπριζρένης κ.Αρτέμιο Ραντοσάβλιεβιτς. Ο πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος ανέλαβε τοποτηρητής.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ειρηναίος Μπούλοβιτς ειπε στους δημοσιογράφους μετα την συνεδρίαση της Συνόδου, ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την εξακρίβωση των ευθυνών του Επισκόπου Αρτεμίου σε θέματα κανονικά, γιατί η Σύνοδος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αδυνατούσε να διοικήσει με υπευθυνότητα την Επαρχία του και δεν επεδείκνυε την κατάλληλη ετοιμότητα στην εκτέλεση των αποφάσεων της Συνόδου.

Ο τοποτηρητής Ρασκοπριζρένης πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέβτιτς

Πρόκειται για προβλήματα όπως :
-Η αντικανονική και αντιεκκλησιαστική δράση του Πρωτοσυγγέλου Συμεών Βιλόβσκι και των ασυνείδητων συνεργατών του
-Η απομάκρυνση των ψευδοζηλωτών μοναχών από την Γκρατσάνιτσα
-Ο διαχειριστικός ελεγχος της Επισκοπής και οι παραλείψεις του Επισκόπου και των συνεργατών του
-Η αρνηση της ανακαίνισης των κατεστραμένων μνημείων και εκκλησιών του Κοσσυφοπεδίου .

Η απόφαση περι της προσωρινής απαλλαγής των καθηκόντων του Επισκόπου Αρτεμίου θα ισχύσει μέχρι την λήξη της διαδικασίας εξακρίβωσης των ευθυνών, δηλαδή μέχρι την επόμενη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Απο την συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου
Σεβασμιωτάτου Μπάτσκας Ειρηναίου Μπούλοβιτς

Ο
Σεβασμιώτατος Ειρήναιος ειπε ότι η μη συγκατάθεση του Αρτεμίου σε ένα μερικό διαχειριστικό ελεγχο, ανάγκασε την Ιεραρχία να τον απομακρύνει προσωρινά προκειμένου να γίνει πλήρης διαχειριστικός ελεγχος και ετόνισε ότι η προσωρινή απαλλαγή των καθηκόντων του δεν είναι το ιδιο με την παύση η οποία απαγορεύει τις ιεροπραξίες και προσθεσε ότι ο Αρτέμιος θα παραμείνει κανονικός Επίσκοπος με όλα τα επισκοπικα του δικαιώματα εκτός εκείνου της διοικήσεως της επαρχίας του.
Ο Μπάτσκας Ειρηναίος πρόσθεσε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου και ότι την απόφαση εξέλαβε «ετσι όπως ο Επίσκοπος πρέπει να εκλαμβάνει την απόφαση της Συνόδου» και ότι στο τέλος απεχώρησαν ως αδελφοί.


Κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως της Συνόδου εξω από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες πιστών, μοναχών και κληρικών για να υποστηρίξουν τον Αρτέμιο, ενώ στην είσοδο του Πατριαρχείου ειχε παραταχθεί αστυνομική δύναμη.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Καλή Σαρακοστή, με πλούσια πνευματική καρποφορία!