Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

"Εφυγε" ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος

Ο Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 59 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Δημήτρης Κωνστάντιος γεννήθηκε το Αλωνάρι Ευβοίας, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Πάτρας και του Αιγαίου με αντικείμενο τη μελέτη και διαχείριση πολιτιστικών πόρων. Άφησε πίσω του μεγάλο ανασκαφικό και συγγραφικό εργο έργο. Ο Κωνστάντιος ως διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου εδωσε μια νέα προοπτική στο ιδρυμα. Με ελάχιστα χρήματα κατάφερε να στήσει ενα μουσείο ισάξιο των μεγάλων μουσείων ανα τον κόσμο.
Ο Δρ. Δημήτρης Κωνστάντιος ήταν αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS μέχρι το 2002, γ.γ. της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του συλλόγου φίλων Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της επιστημονικής καλλιτεχνικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων της Ιεράς Συνόδου.
Εκτός απο λαμπρός επιστήμων υπήρξε ενας σεμνός ανθρωπος και για μας που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε ενας αρχοντας του πνεύματος, γεμάτος σεβασμό και αγάπη στον συνάνθρωπο.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010, στις 13.00, στο Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επιθυμία του ίδιου ήταν, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (αρ. λογαριασμού 080/675652-29, Εθνική Τράπεζα).
Ωρα καλή Δημήτρη, αιωνία σου η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: