Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Λιώνουν οι πάγοι Πολιτείας - Εκκλησίας


Οι άψογες προσωπικές σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο εγγυώνται μια νέα εποχή διαλόγου

Πηγή: Το Βήμα 8-5-2009

Oι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας εισέρχονται σε νέα εποχή. Αυτό φαίνεται καθαρά και από τη θερμότητα των συζητήσεων που έχουν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν συναντώνται. Και ενδεικτική του κλίματος είναι η μακρά συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο προχθές στη διάρκεια της ορκωμοσίας του κ. Παπανδρέου αλλά και χθες στην ορκωμοσία των νέων υπουργών.Οι πάγοι που επικρατούσαν τα τελευταία δύο χρόνια στις σχέσεις του κ. Ιερωνύμου με την κυβέρνηση και τον κ. Κ. Καραμανλή αποτελούν παρελθόν.
Η αλλαγή στο τιμόνι της ηγεσίας της χώρας και η εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου προκαλεί αισιοδοξία στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αφού ο κ. Ιερώνυμος ήταν ένας από τους ελάχιστους αρχιερείς που είχε πολύ καλές σχέσεις με το ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του ΄80. Τη δεκαετία του ΄80 αλλά και του ΄90 ο Αρχιεπίσκοπος ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε πολύ καλές σχέσεις με πολλά κυβερνητικά στελέχη και βοηθήθηκε στη συντήρηση των ιστορικών μοναστηριών της επαρχίας του αλλά και στην ανάπτυξη του φιλανθρωπικού του έργου.....
«Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει και δεν πρόκειται να αποφασιστεί αν προηγουμένως δεν γίνουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις» επισημαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ με πρώτο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν παρεξηγήσεις. Ακόμη, όπως επισημαίνουν, για κάθε ζήτημα που θα προκύψει στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα δημιουργηθούν επιτροπές διαλόγου στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και μητροπολίτες.
Χθες ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν για το φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσει η Εκκλησία και για την καλύτερη συνεργασία της στον τομέα αυτόν με την Πολιτεία. Επίσης έγινε αναφορά στο θέμα των μεταναστών και στα συσσίτια που προσφέρει η Εκκλησία.
Σχεδόν όλοι οι ιεράρχες εκτιμούν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Και ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί είναι ότι πολλοί αρχιερείς πιστεύουν ότι θα τεθούν επί τάπητος πολλά ζητήματα που ως σήμερα θεωρούνταν δεδομένα, όπως είναι η ορκωμοσία της Βουλής από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και τους δώδεκα μητροπολίτες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Το πρόσωπο-«κλειδί»
Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου (αριστερά στη φωτογραφία συζητώντας με τον κ. Γ. Παπανδρέου , παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου , στη διάρκεια της προχθεσινής ορκωμοσίας του νέου Πρωθυπουργού) αποτελεί το πρόσωπο«κλειδί» στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Αγία Φιλοθέη, όπου εδρεύει η Αρχιεπισκοπή. Καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών όπου διδάσκει Θρησκευτικά, εφημέριος στην Αγία Μαρίνα Θησείου και με σπουδές στη Γενεύη, ο 34χρονος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει καλές σχέσεις με στελέχη του ΠαΣοΚ, με πρώτο τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και με άλλους καθοριστικούς παράγοντες της νέας κυβέρνησης για την Εκκλησία, όπως η νέα υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .
Ο κ. Παπανικολάου άρχισε να καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου και την κυρία Διαμαντοπούλου από το 2003 με τη βοήθεια της τότε διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και στελέχους του ΠαΣοΚ κυρίας Εφης Μητώση. Ενίσχυσε, όπως λέγεται, τις σχέσεις αυτές όταν ως καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών ανάμεσα στους μαθητές του βρισκόταν και η κόρη του κ. Γ. Παπανδρέου, Μαργαρίτα.
Και ως αρχηγός του ΠαΣοΚ ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Αγία Μαρίνα Θησείου όπου είναι εφημέριος ο Αρχιμανδρίτης και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: