Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στην 54η έκθεση βιβλίου του Βελιγραδίου


Η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην 54η έκθεση βιβλίου του Βελιγραδίου.
Στη συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Κατρίν Βελισσάρη ευχαρίστησε για την τιμή που γίνεται φέτος στην Ελλάδα και παρουσίασε το πρόγραμμα του ελληνικού περιπτέρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία κ. Στοϊδης Δημοσθένης, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν προτεραιότητα.
Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν σαράντα εκδότες και οι εξής 12 συγγραφείς: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Μίγγας, Νάσος Βαγενάς, Μαρία Λαϊνά, Χρήστος Γιανναράς, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Νόλλας, Αλέξης Σταμάτης, Έλενα Χουζούρη, Κώστας Ασημακόπουλος, Χαρά Γιαννακοπούλου, Βάσω Ψαράκη.

Θα παρουσιαστούν οκτώ θεματικές ενότητες εκδόσεων που αφορούν στην αρχαία Ελλάδα, στο μυθιστόρημα (διήγημα, αστυνομικό μυθιστόρημα, θέατρο), στην ποίηση, στο παιδικό βιβλίο, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα σερβικά, εκδόσεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, λεξικά και εκδόσεις με θεματολογία την Ορθοδοξία.

Χθες εγινε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά "Το πρόσωπο και ο ερως" από τον Εκδότη, Μητροπολίτη Μπάτσκας κ.Ειρηναίο Μπούλοβιτς και τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου Dr.Vlantan Perisic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ειναι το ενδιαφέρον των Σέρβων διαννοουμένων και όχι μόνο, για την θεολογική σκέψη του ως ανω Ελληνα θεολόγου και φιλοσόφου Χρήστου Γιανναρά.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά ιδιαιτέρως τη θεολογική προσφορά του κ.Γιανναρά στην Ορθοδοξία εν γένει και γι’ αυτό προχωρεί σε αλλεπάλληλες εκδόσεις των εργων του.
Σημειώνεται ότι, το 2012 η Σερβία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: