Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ψηφιακά βιβλία της Google θα τυπώνονται σε χρόνο "Espresso"


Η Google ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να τυπώνουν αστραπιαία (ένα βιβλίο 300 σελίδων μέσα σε τέσσερα μόλις λεπτά!) ένα μεγάλο μέρος από τη δημιουργούμενη τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη της.
Η κίνηση, η οποία αφορά κατ' αρχήν τα βιβλία εκείνα -περίπου 2 εκατ.- που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (copyright), αποσκοπεί στο να αμβλύνει περαιτέρω τις εναντίον της αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της να ψηφιοποιεί και να πουλά online τα βιβλία.

Η απόφαση για άμεση εκτύπωση των βιβλίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αποτελεί μια αναγνώριση από τη Google του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν τα βιβλία τους τυπωμένα και όχι online σε υπολογιστή ή σε κάποιο e-reader, όπως της Amazon ή της Sony.
Η Google υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρία On Demand Books (Βιβλία κατά Παραγγελία), κατασκευάστρια της γρήγορης εκτυπωτικής μηχανής ("Espresso Book Machine"), που αν και έχει ήδη μια ζωή μερικών χρόνων πίσω της, τώρα πια αναμένεται να γνωρίσει μέρες…δόξας, καθώς πολλοί αναγνώστες αναμένεται να ζητήσουν την εκτύπωση δυσεύρετων και εξαντλημένων βιβλίων, που η Google θα διαθέτει πλέον σε ψηφιακή μορφή.
Ακόμα κι ένα μοναδικό αντίτυπο κάποιου βιβλίου αν υπάρχει σε κάποια βιβλιοθήκη του κόσμου και η Google το έχει ψηφιοποιήσει, ο αναγνώστης θα μπορεί να το επαναφέρει σε τυπωμένη μορφή χάρη στην εκτυπωτική μηχανή και μάλιστα σε χρόνο…εσπρέσο. Τα ετοιμοπαράδοτα χαρτόδετα βιβλία έχουν πολύ καλή ποιότητα και έγχρωμο εξώφυλλο και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κανείς από αυτά που πουλιούνται σε ένα βιβλιοπωλείο.
Οι μηχανές της On Demand Books βρίσκονται ήδη σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Αίγυπτος-Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας), κυρίως σε καταστήματα πανεπιστημιακών εκδόσεων, βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων. Τα βιβλία, που έχει ψηφιοποιήσει η Google, θα τυπώνονται από το "Espresso Book Machine" με συνιστώμενη τιμή 8 δολαρίων ανά αντίτυπο, αν και η τιμή μπορεί να καθορίζεται τελικά από τον λιανοπωλητή.
Σύμφωνα με την On Demand Books, το μέσο κόστος παραγωγής-εκτύπωσης ενός ψηφιοποιημένου βιβλίου (χαρτί, μελάνη, κόλλα) είναι το πολύ τρία δολάρια για ένα βιβλίο 300 σελίδων.
Η On Demand Books θα παίρνει ένα δολάριο για κάθε βιβλίο που θα τυπώνεται και άλλο ένα δολάριο θα καταλήγει στα ταμεία της Google, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα δωρίζει το δικό της μερίδιο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το "Espresso Book Machine" -που έχει χαρακτηριστεί και "ΑΤΜ των βιβλίων"- κοστίζει σχεδόν 100.000 δολάρια, αν και η On Demand Books είναι διατεθειμένη να το διαθέτει στους λιανοπωλητές (βιβλιοπωλεία κλπ) με μακροχρόνια ενοικίαση (λίζινγκ).
Η εταιρία προσδοκά να έχει εγκαταστήσει 35 - 40 τέτοια μηχανήματα σε όλο τον κόσμο μέχρι τις αρχές του 2010 και ήδη ετοιμάζει μια νέα έκδοση του μηχανήματος, για πλήρως έγχρωμες εκδόσεις (και όχι μόνο το εξώφυλλο όπως τώρα), που θα είναι έτοιμη σε περίπου έξι μήνες.

Τα 2 εκατ. βιβλία που δεν έχουν copyright, αφορούν εκδόσεις πριν το 1923, βρίσκονται σε διάφορες γλώσσες και περιλαμβάνουν από έργα πολύ γνωστών συγγραφέων (Σέξπιρ, Ντίκενς, Μπαλζάκ, Ρουσό, Τουέην, Ουγκό κ.α.) μέχρι βιβλία ξεχασμένων (αλλά όχι κατ' ανάγκην ασήμαντων) συγγραφέων. Αν η Google κερδίσει την υπόθεση που εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια, τότε θα μπορεί να κάνει διαθέσιμα για εκτύπωση πολλά ακόμη εκατομμύρια βιβλία που έχουν μεν copyright, αλλά έχουν εξαντληθεί και δεν ξαναεκτυπώνονται.
Μέχρι στιγμής η Google έχει ψηφιοποιήσει περίπου 6 εκατ. βιβλία, που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας.
Τα βιβλία αυτά μπορούν να διαβαστούν δωρεάν online και να τυπωθούν στον εκτυπωτή του χρήστη σε μορφή εγγράφου Acrobat pdf.
Πηγη:
www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: