Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

«Πήρε κεφάλια» ο Ιερώνυμος για τα φαινόμενα οικονομικής κακοδιαχείρισης


Του Κώστα Καντούνη
Πηγή:Απογευματινή
Έναν… άλλο Αρχιεπίσκοπο αντίκρισαν οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην καθιερωμένη Ιερατική Σύναξη, που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Ο κ. Ιερώνυμος άφησε στην… οικία του το «κοστούμι» του πράου ποιμενάρχη κι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους ιερείς της Επαρχίας του, στους οποίους εξέφρασε εντόνως τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο -πολλοί εξ αυτών – διαχειρίζονται τα οικονομικά των ενοριών τους.
«Τώρα θα δούμε ποιος είναι ο άφωνος» (!) είπε σε κάποιο σημείο, απαντώντας στις… κακές γλώσσες που τον παρουσιάζουν ως «άβουλο» και προσέθεσε: «Τελείωσαν όλα. Δεν πρόκειται στο εξής να επιτρέψω ούτε υποψία κακοδιαχείρισης»!
Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε να μιλά στον ίδιο αυστηρό τόνο, με αποτέλεσμα να αφήσει… άφωνους τους παρευρισκόμενους κληρικούς, οι οποίοι μόλις η ομιλία του κ. Ιερώνυμου ολοκληρώθηκε δημιούργησαν «πηγαδάκια» και άρχισαν να συζητούν, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε μόλις συμβεί.
Αιτία και αφορμή για την «έκρηξη» του κ. Ιερώνυμου στάθηκε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός προϊσταμένων κληρικών (σ.σ. 1 στους 3) δεν υπέβαλε τον Ιούνιο -όπως τους είχε ο ίδιος ζητήσει- τον ενοριακό οικονομικό απολογισμό του έτους. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η πράξη αυτή δηλώνει απείθεια ως προς τις οδηγίες του, και πως εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τη διαφάνεια στα οικονομικά των ενοριών.
Ο έτερος λόγος για τη σφοδρή αντίδραση του Ιερώνυμου είναι τα γνωστά… «τυχερά», ζήτημα που είχε θέσει στους κληρικούς της Αθήνας προ ενός έτους, στην πρώτη Ιερατική Σύναξη επί αρχιεπισκοπίας του. Η έκκλησή του, τότε, ώστε να μη ζητούν «τυχερά» από την τέλεση Μυστηρίων φαίνεται πως δεν εισακούστηκε από τους ιερείς, γεγονός που τον οδήγησε χθες να ανεβάσει τους τόνους και να χαρακτηρίσει «ντροπιαστική» για την Εκκλησία την κίνηση να ζητούν χρήματα από τους πιστούς.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ιερώνυμος δεν έμεινε στα λόγια και ζήτησε τις παραιτήσεις σχεδόν πενήντα (!) κληρικών από τις θέσεις των προϊσταμένων. Μάλιστα, πολλοί εκ των υπό παραίτηση ιερέων είχαν ενημερωθεί προ της Συνάξεως, ώστε να μην κάνουν τον… κόπο να σπεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: