Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Στην κοιλάδα των κοτσυφιών


Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Σερβικός λαός γιόρτασαν και φέτος στις 28 Ιουνίου στην Γκρατσάνιτσα, στην «Κοιλάδα των Κοτσυφιών» την 620η επέτειο του Vidovdan, μια γιορτή με την οποία τιμάται , ήδη επί αιώνες, ο Σέρβος βασιλιάς Λάζαρος, και οι Σέρβοι μαχητές, που αντιστάθηκαν γενναία στους Τούρκους, στη θρυλική μάχη του Κοσσυφοπέδιου, το έτος 1389.

Αυτη τη μέρα ολόκληρο το Σερβικό εθνος γιορτάζει την πιο ένδοξη στιγμή στη Σερβική ιστορία, την ημέρα που οι Σέρβοι επέλεξαν τη ζωή στην ολότητά της, αυτό το είδος της ζωής που βιώνεται στην κοινωνία με τον Θεό, και η οποία υποδηλώνει αγώνα και αυτοθυσία για τις πιο ευγενείς πνευματικές αξίες.
Τα επικά λαϊκά ποιήματα που γράφτηκαν από τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους για τη μάχη του Κοσσόβου είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των Σέρβων. Όλα αυτά κάνουν τους Σέρβους να χαρακτηρίζουν το Κόσσοβο ως Ιερουσαλήμ της Σερβίας και να το θεωρούν λίκνο του σερβικού πολιτισμού.



Το πρωί της Κυριακής 28-6-2009 στην Ιερα Μονή της Γκρατσάνιτσας ετελέσθη πολυαρχιερατική Θ.Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, ο Ρασκοπριζρένης Αρτέμιος, ο Μιλεσέβου Φιλάρετος και ο Λιπλιάνης Θεοδόσιος. Πλήθος πιστού λαού από ολες τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία τη Σερβική κατέκλυσαν το Μοναστήρι, ενώ το παρόν εδωσαν ο Διάδοχος Αλέξανδρος Καραγιώργιεβιτς με την Ελληνίδα σύζυγο του Κατερίνα και οι Υπουργοί Μογκολιουμπ Σιακοβιτς, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, Νεμποισα Μπραντιτς, Μλάνταν Τζορτζεβιτς κ.λ.π.




Μετα τη Θ.Λειτουργία, οι Σεβασμιώτατοι κ.κ.Αμφιλόχιος, Αρτέμιος και Θεοδόσιος ετέλεσαν τρισάγιο στο Γκαζιμεστάν(Στο μνημείο ηρώων της μάχης του Κοσσυφοπεδίου) ενώπιον 10.000 πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: