Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας στο πλευρό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος Ραντοβιτς με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο
και τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Δημήτριο Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεβ στην πρόσφατη συνάντηση τους

Πηγή:svetigora.wordpress.com
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος στην πρόσφατη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας( 3-2-2009), η οποία συμμετείχε στις επίσημες εκδηλώσεις επι τη ενθρονήσει του, μεταξύ των αλλων ετόνισε:

«Το τέλος του 20ο αιώνος ηταν παρα πολύ δύσκολο για τη χώρα σας, όπως επίσης δύσκολο ηταν και για τη Ρωσία. Οι αλλαγές που επήλθαν επηρέασαν και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας. Η Ρωσική Εκκλησία υπέφερε από το σχίσμα στην Ουκρανία. Οι ανθρωποι υποφέρουν επίσης από τα προβλήματα που ξεφύτρωσαν στην Εσθονία. Η Σερβική Εκκλησία πέρασε και περνάει τώρα μέσα από δυσκολίες. Εσείς γνωρίζετε καλά τη θέση της Εκκλησίας μας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο προκάτοχος μου Μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος ο Δεύτερος πολλές φορές σήκωνε τη φωνή του εν ονόματι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητος της Σερβίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων και το βασικώτερο σύμφωνα με ολόκληρη την ιστορία της πολυπαθούς Σερβίας, για την οποία το Κόσσοβο ηταν και είναι το ιστορικό πνευματικό κέντρο»…….

«Εμείς σήμερα ειμαστε αλληλέγγυοι με τους Σέρβους αδελφούς μας και παρακαλούμε τον Κύριο να ειρηνεύσει τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στην σύγκρουση, να διαφυλάξει την ενότητα της Σερβικής Ορθοδόδοξης Εκκλησίας, ιδιαιτέρως σε εκείνα τα μέρη που αυτή η ενότητα είναι διαταραγμένη η προσπαθούν να τη διαταράξουν».

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.Αμφιλόχιο ειπε: «Σεβασμιώτατε, εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράσταση μας στην θέση Σας για ενότητα της Σερβικής Εκκλησίας, σχετικά με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Μαυροβούνιο πάνω στις εκκλησιαστικο-πολιτικές σχέσεις.

Το μήνυμα μας είναι συγκεκριμένο και απτό: Στην εκκλησιαστική ζωή δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να εισέλθουν τα πολιτικά πάθη……Γι’ αυτό και ηθελα στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση ακόμη να πω και αυτό ότι υποστηρίζουμε την Σερβική Εκκλησία στη προσπάθεια της να διαφυλάξει την ενότητα και ακεραιότητα της, προκειμένου με περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη πειθώ να δώσει τη μαρτυρία της στο σερβικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε περισσότερη ενημέρωση για τα προβλήματα της Μητρόπολης Μαυροβουνίου.Ευχαριστούμε για τις δικές σας φιλότιμες προσπάθειες.Την Ευχή σας!!!