Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Η εορτή των Θεοφανείων στο Μοναστήρι Tvrdos

Το Μοναστήρι Tvrdos ευρίσκεται κοντά την πόλη Trebinje της Δημοκρατίας της Σερβικής (Βοσνίας- Ερζεγοβίνης). Είναι η εδρα της Μητροπόλεως Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης με μεγάλη και μακραίωνη χριστιανική παράδοση στην περιοχή της Ερζεγοβίνης. Εδω ασκήτευσε ο Αγιος Βασίλειος του Οστρογκ, ο θαυματουργός, Αγιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Όπως κάθε χρόνο ετσι και εφέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Μοναστήρι Tvrdos ( με το παλαιο ημερολόγιο 19 Ιανουαρίου) ηταν πανηγυρικός και μεγαλοπρεπής. Στη Θ.λειτουργία χοροστάτησε ο πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιέβτιτς.


Μετα τη θ.λειτουργία με λιτανευτική πομπή κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στον ποταμό Τρεμπισνιτσα, για την καθιερωμένη κατ’ ετος κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

3 σχόλια:

Anastasios είπε...

Καταπληκτικές φωτογραφίες. Το μοναστήρι απ' έξω και ο Ναός από μέσα φαίνονται πολύ όμορφα.

Η συνέχεια της Ακολουθίας στην ύπαιθρο δείχνει τη συμμετοχή και τη χαρά των πιστών.

Βέβαια για εμένα το κορυφαίο πρόσωπο εδώ είναι ο Αθανάσιος. Μορφή σπάνια και αυθεντική.

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Ετσι ειναι πάτερ μου πράγματι ο Αθανάσιος,κορυφαίο πρόσωπο και στην σύγχρονη εκκλησιαστική μας ζωή,απαράμιλλος θεολόγος,χαρούμενος ανθρωπος...Πνευματοφόρος.Ειχα την ιδιαίτερη ευλογία να γίνω μαθητής του και να τον γνωρίσω απο κοντά. Εν καιρώ θα σας παρουσιάσω αγνωστες πτυχές της εν Σερβία εκκλησιαστικής ζωής με πρωταγωνιστές τον Αθανάσιο, Ειρηναίο, Αμφιλόχιο και αλλες προσωπικότητες της Σερβικής Ορθοδοξίας... Ευχεσθε!

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνο καλός Θεολόγος και καλός ανθρωπος αλλά και αριστος ποδοσφαιριστής....Σπάνια προσωπικότητα!!!