Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Το Οικουμενικό και ο Οικουμενικός



Κατόπιν προσκλήσεως της τοπικής μας Εκκλησίας και του Δήμου Πατρέων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ερχεται στην πόλη του «Πρωτοκλήτου», στην Πάτρα, στις 3 και 4 Νοεμβρίου.Το γεγονός οντως είναι μεγάλο και πρωτόγνωρο για την πόλη μας.


Με αφορμή αυτή την επίσκεψη μου ερχονται κάποιες σκέψεις τις οποίες και τις καταθέτω:


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το τελευταίο σημάδι του ιστορικού Βυζαντίου και ενσαρκώνει την καθολικότητα της ελληνικής ορθοδοξίας(το αληθεύειν εξακολουθεί να ταυτίζεται με το κοινωνείν), μέσα από την ορθόδοξη λατρεία, το ορθόδοξο δόγμα και την εικόνα( μονάδα γνώσης των Ελλήνων).

Η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν μας συγκινεί απλα και μόνο σαν ενας διοικητικός θεσμός που συντονίζει τις κατά τόπους ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και ουτε αγγίζουν την καθημερινή μας ζωή οι νεκροί ιστορικοι τίτλοι.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης νοηματοδοτούν τη ζωή μας εάν και εφ’ οσον ενσαρκώνουν ένα καινούργιο τρόπο υπαρξης, μια νέα πρόταση ζωής στα ορια της οικουμένης.

Σήμερα οι εθνικές ορθόδοξες Εκκλησίες είναι εγκλωβισμένες στο κρατικό «σύστημα», σαν ενας θεσμός συμβατικός ( εξυπηρέτησης των θρησκευτικών αναγκών του λαού ) και δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τον οικουμενικό ρόλο της Ορθοδοξίας.


Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί σήμερα, αδέσμευτο όπως είναι από κάθε σκοπιμότητα, να ανταποκριθεί στην οικουμενική του αποστολή και να καταθέσει πρόταση Ζωής για την εξοδο μας από την κόλαση της καταναλωτικής ευζωίας, για μια αγαπητική κοινωνία, για την πραγμάτωση του Τριαδικού Πρωτοτύπου της Ζωής. Αυτή είναι η ελπίδα μας.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Ο Πατριάρχης μας είναι μια μεγάλη εκκλησιαστική μορφή, που θα αφήσει σίγουρα εποχή και θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Είναι τιμή για την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη της Πάτρας να τον φιλοξενούν αυτές τις ημέρες.