Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

"Ανοιγμα" εκπληξη της "Πειραικης Εκκλησιας"



Μεγάλη είναι η εκπληξη που μας προσφέρει το ανανεωμένο πλέον περιοδικό «Πειραική Εκκλησία». Η αισθητική του μα προπαντός το περιεχόμενο του κινείται επι τα βελτίω σε ένα άλλο επίπεδο απρόσμενα ελεύθερο, προοδευτικο και πολυσυλλεκτικό.


Περιλαμβάνει κείμενα μεγάλων σύγχρονων ορθόδοξων θεολόγων όπως των :

Ναυπάκτου κ.Ιεροθέου, +π.Δημητρίου Στανιλοάε, π.Αλεξάνδρου Σμέμαν, π.Βασιλείου Γοντικάκη, Παναγιώτη Νέλλα, Χρήστου Γιανναρά, π.Νικολάου Λουδοβίκου, Θανάση Παπαθανασίου, π.Βασιλείου Θερμού …



Συγχρόνως όμως η «Πειραική Εκκλησία» κάνει και το ανοιγμα στην διαννόηση της εποχής μας με κείμενα των:

Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Διονύση Σαββόπουλου, Κώστα Ζουράρι, Γιώργου Καραμπελιά, Νίκου Ξυδάκη, Νίκου Εγγονόπουλου κ.λ.π.


Η εκπληξη μας είναι μεγάλη γιατι αυτό το φαινόμενο είναι ασύνηθες στον εκκλησιαστικό χώρο.




Όμως ο νέος Επίσκοπος κ.Σεραφείμ με τους συνεργάτες του φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν το ανοιγμα προς την κοινωνία δίχως να υπολογίζουν το οποιοδήποτε κόστος.


Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο τολμηρο αυτό εγχείρημα και κάθε παρα Κυρίου ευλογία στον Διευθυντή και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του ως ανω περιοδικού.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι τα θεολογικά κείμενα αποτελούν άνοιγμα στο σήμερα,αυτά ανήκουν στη 10ετία του 1980,όσο δε για τους σύγχρονους στοχαστές...μόνον δύο θα μπορούσαν να θεωρηθούν, με κάποια επιφύλαξη ως τέτοιοι.Εξ άλλου ο τρόπος του αγίου Πειραιώς έναντι των παπικών στο γνωστό κείμενο μάλλον μεσαίωνα θυμίζει.

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Δεν διαφωνώ στην διαπίστωση σου, αλλά εντυπωσιάζει το γεγονός οτι τώρα(μετα απο 35 περίπου χρόνια) αυτά τα θεολογικά κείμενα περνούν κατα τον πλέον επίσημο τρόπο το κατώφλι της Επισκοπής και της Ενορίας....Το ιδιο και οι στοχαστές....Κάτι αλλάζει αργά μα σταθερά!